Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15
  1. #1
    Holmesy's Avatar Virgin
    Join Date
    Aug 2019
    Location
    Leeds
    Posts
    8
    Thanks
    0
    Thanked 14 Times in 6 Posts

    Newish T4 owner - 800 special panel van

    Hi folks, i'm 10 weeks into T4 ownership and loving it so far. I've actually sold my car now as well so the van is my daily driver (until it bankrupts me, which won't be too long).
    I've done a few bits already on the way to turning it into a day van/surf bus - new wheels, lowered, new springs and shocks on the back, stripped out, insulated and 85% carpeted, new rubber floor in the back, tinted headlights. I'm about a tenth of the way through the list

    A couple of questions for the more experienced owners:

    My heating seems to be stuck on constantly. Even when it's set not to blow there's definitely hot air sneaking out. Someone showed me the fault in the heating controller arm in the engine and said there's quite an easy fix. Anyone know about this?

    There's a ticking noise in the engine all the time it's running and I don't know if it's normal or not. It basically ticks along with the noise of the engine but it doesn't sound like a tappet noise.

    There's an issue with one of the gear linkage bushes? It'll go into third on the way up the gears but not down the gears. Looking at Youtube the part looks really hard to get at. Any advice on this would be very welcome?

    Cheers in advance guys, looking forward to being part of the community

  2. The Following User Says Thank You to Holmesy For This Useful Post:

    AndyLeach (19th August 2019)

  3. #2
    AndyLeach's Avatar Unemployed (Platinum)
    Join Date
    Sep 2018
    Location
    Swansea
    Posts
    1,734
    Thanks
    3,862
    Thanked 737 Times in 528 Posts
    Welcome and Congratulations, Iím nearly a year in and have many many plans for mine 🤙🏽



    T4ism is not a Dis-easeJust T4s

  4. #3
    rjhoy02's Avatar Privileged
    Join Date
    Feb 2018
    Location
    Walsall
    Posts
    2,053
    Thanks
    32
    Thanked 561 Times in 478 Posts
    Hi and welcome along. The ticking you refer to is most likely the vacuum pump which provides your servo assistance.(assuming it's diesel) What engine is it?
    Someone on here has repaired the heater controls using a fishing weight iirc

    Sent from the Midlands by pigeon

  5. #4
    Holmesy's Avatar Virgin
    Join Date
    Aug 2019
    Location
    Leeds
    Posts
    8
    Thanks
    0
    Thanked 14 Times in 6 Posts
    Cheers! It's a 1.9td

  6. #5
    Greeny gtc's Avatar Unemployed (Platinum)
    Join Date
    May 2017
    Location
    Dukinfield cheshire
    Posts
    6,545
    Thanks
    104
    Thanked 1,626 Times in 1,366 Posts
    Hello welcome and as above,


    Sent from my SM-G960F using Just T4s

  7. #6
    damont4's Avatar Privileged
    Join Date
    Feb 2019
    Location
    Wincanton somerset
    Posts
    870
    Thanks
    1,167
    Thanked 473 Times in 335 Posts
    Hello and welcome from Somerset

    Sent from my JSN-L21 using Just T4s

  8. #7
    damien devil's Avatar Unemployed (Platinum)
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    Huddersfield West Yorkshire
    Posts
    1,371
    Thanks
    283
    Thanked 426 Times in 346 Posts
    Welcome

    Come rain or shine I'm out in mine!!

    Sent from my ANE-LX1 using Just T4s

  9. #8
    S49's Avatar Privileged
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    worcestershire
    Posts
    12,433
    Thanks
    2,801
    Thanked 4,496 Times in 3,473 Posts
    Ah be ya and a warm welcome from the shire. Gear linkage easy enough to do. But if its only third going down the box it could be the syncro on that gear. Do the bush's first to be sure. You can manually set the heater temp on the valve under the bonnet.
    Last edited by S49; 19th August 2019 at 09:28 PM.

  10. #9
    dan_shard's Avatar Now you're learning (Copper)
    Join Date
    Jul 2019
    Posts
    76
    Thanks
    41
    Thanked 60 Times in 28 Posts
    Welcome!
    Not sure about the ticking noise but the gear linkages are a piece of p.. loads of vids on youtube on how to do it.. it took me less than 30 min, although you do do need a grip like lance Armstrong to get it on.. thankfully Im 38 and single so I have no grip issues haha

  11. #10
    frenchdna's Avatar Unemployed (Platinum)
    Join Date
    Feb 2018
    Posts
    1,242
    Thanks
    212
    Thanked 510 Times in 362 Posts
    Hello and welcome.

    Most likely issues are

    1. Ticking - vacuum pump
    2. Constant hot air - heat exchange is blocked and valve thing is stuck. Needs cleaning through
    3. Third gear issue - possible gear linkage bushes or the syncro in the gearbox.

    Hope you have a big wallet.

    Welcome to T4 ownership

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •