Page 1 of 12 12311 ... LastLast
Results 1 to 10 of 116

Hybrid View

  1. #1
    S49's Avatar Privileged
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    worcestershire
    Posts
    12,682
    Thanks
    2,947
    Thanked 4,709 Times in 3,599 Posts

    None Start

    Wanted to be at work for six today to do some MOT repairs on am old BMW but the old bus wouldn't start. Perhaps it was offended at being called a "nasty, rattley box of crap" yesterday. Myself I don't tend to diss other folks vans as one mans dream car is another blokes heap of shit. Unless of course its anything remotely BMC but then its with a smile on my face. So back to my boring story. Its turns over evenly and the glow plug light goes out as normal. Looking further I have power at both the glow plugs and the stop valve. I know fuel is going though as it smokes and stinks of unburnt fuel.The spill pipes are crack free and bone dry and the clear pipes are bubble free to. After removing the bar from the glow plugs I did the old trick of flashing a live from the battery positive and low and behold no sparks. Removed the plugs and tried them across the battery and nothing ,zip. How long are folks getting out of their plugs? Ours went in at 126k in 2017 its now done 140k and is used everyday. It was pretty cool this morning and it almost "catches" I seem to remember years ago some manufacturers recommending a service interval for them but no one seemed to bother. Anyother boring update tomorrow when I've winkled the new ones in.

  2. The Following 4 Users Say Thank You to S49 For This Useful Post:

    Activ8 (28th July 2019),arfur fox-acre (28th July 2019),damont4 (28th July 2019),Fruitbat (28th July 2019)

  3. #2
    Greeny gtc's Avatar Unemployed (Platinum)
    Join Date
    May 2017
    Location
    Dukinfield cheshire
    Posts
    6,728
    Thanks
    112
    Thanked 1,720 Times in 1,435 Posts
    What a pisser if a morning!!!
    I hate when stuff like that happens, but at least you have the rusty old tools to make good!!

    Sent from my SM-G960F using Just T4s

  4. The Following User Says Thank You to Greeny gtc For This Useful Post:

    S49 (28th July 2019)

  5. #3
    S49's Avatar Privileged
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    worcestershire
    Posts
    12,682
    Thanks
    2,947
    Thanked 4,709 Times in 3,599 Posts
    The morning wasn't a total loss. Got the spring and the brakes on the Beamer and made up the repair panel for the sill so it saves a few hours tomorrow.

  6. The Following User Says Thank You to S49 For This Useful Post:

    Fruitbat (28th July 2019)

  7. #4
    qtronix's Avatar Now you're learning (Copper)
    Join Date
    May 2019
    Posts
    67
    Thanks
    8
    Thanked 66 Times in 38 Posts
    i got a cheap set of glowplugs off ebay think they was 15 quid and they lasted less then a year, got a bosch set and been good ever since. i will never buy cheap plugs again its not a job thats easy to do aswell lol.

  8. The Following User Says Thank You to qtronix For This Useful Post:

    AndyLeach (28th July 2019)

  9. #5
    S49's Avatar Privileged
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    worcestershire
    Posts
    12,682
    Thanks
    2,947
    Thanked 4,709 Times in 3,599 Posts
    You say that these were from Flea bay but a know make. The factors will send me out a Bosch set in the morning on their 9.30 van. So a little homework tomorrow night.

  10. #6
    TommyP's Avatar You need to get out more (Gold)
    Join Date
    Jul 2018
    Location
    Leicester
    Posts
    666
    Thanks
    73
    Thanked 314 Times in 206 Posts
    Iíve always got on great with NGK.


    Sent from my iPhone using Just T4s
    #vanlife

  11. The Following User Says Thank You to TommyP For This Useful Post:

    Hans (31st July 2019)

  12. #7
    S49's Avatar Privileged
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    worcestershire
    Posts
    12,682
    Thanks
    2,947
    Thanked 4,709 Times in 3,599 Posts
    Actually that could well be what they will send. Think its a bit of a lottery as to how long they last.

  13. #8
    TommyP's Avatar You need to get out more (Gold)
    Join Date
    Jul 2018
    Location
    Leicester
    Posts
    666
    Thanks
    73
    Thanked 314 Times in 206 Posts
    10 months and 35,000 miles so far on mine. Changed them when I was sorting the mess of the previous owners when I bought it.


    Sent from my iPhone using Just T4s
    #vanlife

  14. The Following User Says Thank You to TommyP For This Useful Post:

    S49 (28th July 2019)

  15. #9
    Activ8's Avatar Moderator
    Join Date
    Oct 2017
    Location
    Derbyshire
    Posts
    10,910
    Thanks
    4,232
    Thanked 3,618 Times in 2,835 Posts

    Quote Originally Posted by S49 View Post
    Wanted to be at work for six today to do some MOT repairs on am old BMW but the old bus wouldn't start. Perhaps it was offended at being called a "nasty, rattley box of crap" yesterday. Myself I don't tend to diss other folks vans as one mans dream car is another blokes heap of shit. Unless of course its anything remotely BMC but then its with a smile on my face. So back to my boring story. Its turns over evenly and the glow plug light goes out as normal. Looking further I have power at both the glow plugs and the stop valve. I know fuel is going though as it smokes and stinks of unburnt fuel.The spill pipes are crack free and bone dry and the clear pipes are bubble free to. After removing the bar from the glow plugs I did the old trick of flashing a live from the battery positive and low and behold no sparks. Removed the plugs and tried them across the battery and nothing ,zip. How long are folks getting out of their plugs? Ours went in at 126k in 2017 its now done 140k and is used everyday. It was pretty cool this morning and it almost "catches" I seem to remember years ago some manufacturers recommending a service interval for them but no one seemed to bother. Anyother boring update tomorrow when I've winkled the new ones in.
    What's the BMW Si?

  16. #10
    S49's Avatar Privileged
    Join Date
    Jun 2017
    Location
    worcestershire
    Posts
    12,682
    Thanks
    2,947
    Thanked 4,709 Times in 3,599 Posts
    Its a 1990 318 estate or touring as they like to be called. Its covered in a layer of rust underneath, mainly from being stood and not used too often. tester always says it could do with a waste oil spray. Some sort of waxoil type stuff would be better I think. Waste oil that's a bit 70's even for me and it stinks.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •